Rebranding εν μέσω πανδημίας

Γράφει ο Ερμής ΠιττακόςDigital Leader της Competitive Edge Digital.

Πιο κάτω θα έχεις την χρυσή ευκαιρία (FUNNY GIF) να διαβάσεις το 1ο μας άρθρο στην νέα μας ιστοσελίδα η οποία και σημαίνει μία καινούργια αρχή η οποία κτίζεται εδώ και λίγο καιρό στην εταιρεία μας. Αυτή η νέα αύρα δεν αφορά μόνο σε ζητήματα εμφάνισης της εικόνας του brand μας, αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι που ορίζει την πλεύση της εταιρείας σύμφωνα με τις υπηρεσίες που προσφέρει και με τον τρόπο που θέλει να τις προσφέρει. (ριμπραντιγκ¹).

Επίσης και για μένα προσωπικά είναι το πρώτο άρθρο όσον αφορά τον ψηφιακό – αλλά και τόσο ζωντανό – κόσμο του digital marketing.

Όπως αναφέρει ο @Seth Godin στο βιβλίο του This is Marketing: You Can’t Be Seen Until You Learn To See “Είναι καιρός να κάνετε κάτι διαφορετικό με το marketing. Να βελτιώσετε τα πράγματα. Να πραγματοποιήσετε μια αλλαγή που θα θέλατε να δείτε στον κόσμο“.

Τι σημαίνει αυτό; Να ψάχνετε πάντα για τις αξίες του brand που πρεσβεύετε, και στην συνέχεια να βρείτε τα κατάλληλα κανάλια για να τις προωθήσετε, δημιουργώντας παράλληλα το κατάλληλο περιεχόμενο το οποίο η ομάδα σας θα πιστεύει και θα αγαπά αλλά την ίδια ώρα θα απευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Και εάν στην πορεία δεν δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε ψάξτε στις ρίζες της «αποτυχίας» αυτής ούτως ώστε την επόμενη φορά να κάνετε κάτι καλύτερο.

Αυτό ναι, είναι το 1ο άρθρο γι’ αυτό θα γίνουμε λίγο πιο σύντομοι. Προσπαθούμε να βγούμε όλοι μέσα από μία πανδημία, αυτή του COVID-19, η οποία είχε φέρει τον εγκλεισμό και την παγωποίηση πολλών υπηρεσιών, και αναγκαστικά την αλλαγή σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας. Πιο κάτω αναφέρω μόνο μερικές περιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται με τον τομέα μας και που νομίζω θα σε ενδιέφερε να μάθεις με ποιο τρόπο έχουν επηρεαστεί:

  1. Customer care: Τα brands ξεκίνησαν να σκέφτονται πιο ψηφιακά όσον αφορά (και) την εξυπηρέτηση των πελατών τους, χρησιμοποιώντας τις σελίδες τους σε μεγάλο βαθμό ως customer center για την παραλαβή παραγγελιών ή για την επίλυση διαφόρων θεμάτων που πλέον δεν μπορούσαν να επιλυθούν μέσω ενός φυσικού περιβάλλοντος
  2. E-Commerce: Πολλές εταιρείες έβαλαν μπρος -επιτέλους- τις διαδικασίες για την δημιουργία του E-shop τους. Ο τομέας που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε αυτό το κομμάτι ήταν αυτός των υπεραγορών και των περιπτέρων όπου για πρώτη φορά στην Κύπρο έβαλαν βάσεις για την online παραγγελία και την αποστολή αγαθών πρώτης ανάγκης στο σπίτι.
  3. E-Learning: Παραμένοντας στο σπίτι για μεγάλο διάστημα, αρκετός κόσμος ξεκίνησε να παρακολουθεί online μαθήματα, αρπάζοντας και την ευκαιρία που έδωσαν πολλές πλατφόρμες διδασκαλίας, προσφέροντας δωρεάν διαλέξεις. Με τον ίδιο τρόπο πολλές διδασκαλίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταφέρθηκαν ψηφιακά όπως επίσης και πολλά σεμινάρια που προορίζοντας να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
  4. Remote working: Η τηλεργασία από το σπίτι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και για πολλές εταιρείες αλλά και για πολλούς από εμάς. Με την πάροδο του χρόνου, και με την χρήση διαφόρων εργαλείων, πολλοί καταφέραμε να προσαρμοστούμε αρκετά καλά στις νέες αυτές συνθήκες. Πλέον πολλές εταιρείες εμπιστεύονται τους εργαζομένους τους ώστε να δουλέψουν από το σπίτι, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο το οποίο δίνει στους εργαζομένους τους την δυνατότητα να επιλέξουν κάποιες ημέρες του μήνα ώστε να εργαστούν από το σπίτι. Τελικά ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν λύσεις με τις οποίες μπορεί μια επιχείρηση να δουλέψει εξίσου παραγωγικά χωρίς φυσική παρουσία, όπου αυτό είναι εφικτό.
  5. Live video: Το live video κέρδισε σίγουρα τις εντυπώσεις σε πολλούς τομείς, όπως η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, και η επαγγελματική σχέση με το Zoom να είναι αναμφισβήτητα ένα από τους κερδισμένους παίχτες μέσα στην καραντίνα. Πολλοί από εμάς δεν το είχαν ξανακούσει προηγούμενος όμως βρέθηκαν ξαφνικά να συνομιλούν online με τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά τους μέσα από αυτό. Την ίδια ώρα είδαμε πολλά δημόσια πρόσωπα να πραγματοποιούν live συνδέσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων, πραγματοποιώντας μία στενή σχέση με το κοινό τους. Αν και δεν έχει να κάνει τόσο με την live μετάδοση, μία αναφορά αξίζει και στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση του Tik Tok με πολλή κόσμο να βρίσκει μία νέα μορφή ψηφιακής ευχαρίστησης πολύ διασκεδαστική.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι φυσικά και θα μας άρεσε να μας προτείνετε θέματα για να καταπιαστούμε και γιατί όχι να γράψετε κι εσείς κάτι ώστε να δημοσιευτεί στο blog μας.

¹Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα δείτε να χρησιμοποιείτε στα κείμενά μου αγγλικός όρος από ελληνικούς χαρακτήρες. (GIF UP)

Prev OFFICE ADMINISTRATOR